El Govern demana a Madrid que compensi les pèrdues ocasionades per les darreres pluges

22-Desembre-2016

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, s’ha reunit avui a Porreres amb els batles dels municipis de les zones afectades per les tempestes dels tres darrers dies i ha demanat que el Govern estatal compensi les pèrdues ocasionades per les intenses pluges. Han assistit a la reunió la batlessa de Porreres, Francisca Mora; el batle de Ses Salines, Bernat Roig; el batle de Santanyí, Llorenç Galmés, i el de Felanitx, Joan Xamena. Entre altres coses, Armengol demana a Madrid que compensi les pèrdues ocasionades per les pluges. 

En un comunicat, des del Govern informen que Armengol ha informat els batles que el Govern, a través de la Direcció General d’Emergències, ha enviat a la Delegació de Govern un informe per tal que l'Estat conegui el detall dels perjudicis que han provocat les pluges a les Illes. La presidenta ha remarcat que “hem enviat l’informe perquè el Consell de Ministres pugui veure si les pèrdues poden ser ateses amb recursos econòmics d’Espanya, perquè també han d’analitzar altres comunitats autònomes, com el País Valencià i Múrcia, que han tengut greus problemàtiques. Nosaltres també inclourem allò que ens facin arribar els ajuntaments i allò que tenim detectat des del Govern i els consells insulars, per demanar que se’n faci càrrec el Govern d’Espanya per la situació d’emergència que hem viscut.
 
L’informe remès a la Delegació del Govern preveu 342 incidències (des del dia 18 de desembre fins a les 7 del matí d’avui): 267 a Mallorca, 64 a Eivissa, 8 a Formentera i 3 a Menorca. Per poblacions, les que més incidències han patit són Palma, amb 64; Llucmajor, amb 29, i Sant Josep de la Talaia i Campos, amb 24. Felanitx n’ha registrat 16 i Porreres, 14.
 
Armengol ha agraït a la batlessa de Porreres i als batles dels altres municipis afectats la seva voluntat de col·laboració i ha assegurat que “a partir d’aquí el que jo vull posar en valor és la coordinació entre totes les institucions i les persones que han fet feina perquè els mals fossin menors del que haurien pogut ser en altres circumstàncies. Vull agraïr al Govern, al Consell i als ajuntaments, però d’una forma encara més especial, a tots els voluntaris de protecció civil, a tots els cossos d’emergències, a totes les policies locals, a tota aquella gent que durant hores s’ha dedicat a fer una feina física i de contenció per intentar arreglar la problemàtica. I també, com no, a tots els serveis educatius, que han hagut de tenir uns dies sense escola i que, per tant, això ha creat les seves problemàtiques. Demanam excuses a les famílies”.
 
La presidenta ha explicat que “hem fet una reunió de treball, que és el que pertoca, per valorar els possibles problemes que han succeït. En termes generals, la xarxa de torrents ha funcionat molt bé i s’ha drenat l’aigua. Hi ha alguns problemes, sense cap mena de dubte, a les carreteres. I en alguns moments, els pobles han quedat aïllats. Però crec que ha funcionat molt bé la coordinació, la planificació prèvia en qüestions de neteja, la planificació prèvia dels ajuntaments amb les seves pròpies infraestructures, i la dels consells insulars”.
 
Armengol ha assegurat que “hem d’aprendre dels errors que s’hagin pogut cometre i de les qüestions concretes que han pogut explicar els diferents batles, coses que queden per fer i que hem de treballar conjuntament amb el Consell Insular, com ara temes de planificació en carreteres, que per aquesta zona són molt importants, i que donaran solucions a alguns dels problemes que hem patit aquests dies”.
 
Respecte al manteniment dels torrents, la presidenta ha puntualitzat que “del que ens vàrem trobar a començament de legislatura fins ara hem multiplicat per molt el pressupost de neteja de torrents. Aquest any s’han fet nets molts de torrents que no s’havien fet nets des de feia molt de temps. Des de la Direcció General de Recursos Hídrics s’actua en els llocs on hi ha més perill immediat per les persones, pels riscs d’inundació. Per exemple, a Sóller s’ha fet net el torrent i s’ha evitat una problemàtica, i a Porreres també n’és el cas. Però és clar que cal seguir fent feina”.
 
El Govern de les Illes Balears destinarà per al 2017 un total de 3.821.000 euros en torrents, un augment de 600.000 euros respecte al 2016. L’any 2016 el pressupost destinat a neteja i condicionament de torrents ha estat de 744.000 euros, als quals cal afegir 2.500.000 euros d’obres, una xifra que contrasta amb els 1,5 milions pressupostats del 2015. Quan va arribar l’actual Govern, només s’havien executat actuacions per valor de 80.000 euros (11 km).
 
Armengol ha puntualitzat que “nosaltres vàrem arribar a l’Administració a partir de les eleccions del 24 de maig. Veníem de quatre anys en què el manteniment i la neteja de torrents eren molt escassos, molt pobres i, per tant, teníem una sèrie de dificultats. Igual que les inversions en obres hídriques, que són per a aquest Govern una prioritat des del minut 1, i que és una prioritat per als pressuposts del 2017. Fins i tot una part de l’Impost del Turisme Sostenible la dedicam a aquestes qüestions, perquè fa anys que no s’inverteix el que toca en matèria de manteniment i d’infraestructures.”
 
La cap de l’Executiu balear ha precisat que “és en moments així quan es veu que el manteniment és fonamental. Per tant, invertim en manteniment, invertim en planificació. La batlessa de Porreres ens explicava que ells estan treballant per un pla de sanejament per separar aigües brutes i aigües netes. Això es fonamental que ho facin tots els ajuntaments de les Illes”.