Neix a Porreres la primera Comicteca de la Part Forana

16-Octubre-2020
La iniciativa ha partit de Pedro J. González i de Margalida Roig, Policia Tutor i bibliotecària de Porreres

El mes de gener de 2020 Pedro J. González, Policia Tutor de l'Ajuntament de Porreres, es va proposar un ambiciós projecte: dotar el municipi d'un nou espai atractiu per als adolescents i al seu torn dinamitzar la cultura impresa en paper entre un públic tan acostumat al digital.


Amb aquesta idea en ment es va forjar la creació de la primera Comicteca de la Part Forana i segona de la Comunitat. Deu mesos després, i després enfrontar-se a totes les traves i dificultats associades a una pandèmia mundial, inclòs el tancament de totes les Biblioteques, la Comicteca començarà la seva activitat de préstecs d'exemplars en el marc de "Sa Fira 2020".

Transformant un magatzem a biblioteca

A més de la implicació de departament de Policia Tutor de l'Ajuntament de Porreres, el projecte ha estat possible gràcies a la tasca de Margalida Roig, bibliotecària de Porreres, que des del principi es va bolcar a portar la idea a bon port, aportant una de les sales de les seves instal·lacions que s'usaven de magatzem i els pocs còmics que tenia a les prestatgeries, passant a ser els primers a formar part de la col·lecció i la Comicteca.

La Regidoria de Cultura també va veure amb bons ulls la iniciativa i va decidir apostar per ella dotant al projecte d'una partida pressupostària suficient per condicionar i moblar l'espai cedit per la Biblioteca i adquirir un primer lot de novel·les gràfiques.

La Comicteca també ha estat possible gràcies a donacions desinteressades fetes per aficionats a l'art de la vinyeta i compres mensuals realitzades pel mateix Ajuntament de Porreres.

Durant tot el temps que el virus ha mantingut biblioteques i altres edificis públics clausurats, es van seguir rebent donacions de còmics i realitzant-compres i gestions. Es van aconseguir important col·laboracions amb la Fundació Deixalles, entitat sense ànim de lucre que afavoreix la inserció sociolaboral de persones en situació o en risc d'exclusió de les Illes Balears, els qui van aportar part dels còmics que arribaven a la seva organització i de Dolmen editorial, una de les editorials de còmic més reconegudes en l'àmbit nacional.

I, a la fi, com en moltes de les històries que solen recollir-se en les vinyetes, aquesta aventura ha aconseguit arribar a un feliç desenllaç, tot i que la fastuosa inauguració planejada per a aquest nou espai de l'oci i de cultura per a adolescents i adults haurà d'esperar al fet que arribin temps més amables per a les reunions socials.